Tips och goda råd

Har du hittat till den här sidan har du förmodligen ett brinnande intresse för att börja spela irländsk folkmusik, kanske du kommit i kontakt med musiken på en irländsk pub där du hört några muntra tongångar från ett hörn i lokalen, en grupp musiker runt ett bord, en fiol, en flöjt, kanske en irländsk säckpipa.

Är du nybörjare kommer här några tips och goda råd.

Vad är en irish session?

Det är en informell sammanslutning av musiker som bestämt träff för att spela traditionell irländsk folkmusik, alltså inte en konsert. Boden Lule Irish session är en så kallad öppen session vilket betyder att alla som vill är välkomna att vara med och spela. Vi har hitintills haft alla träffarna ute i Ubbyns byalokal. Men har någon förslag på andra ställen typ en pub eller föreningslokal är det såklart välkommet.

Vilka instrument är okej?

De viktigaste är melodi instrumenten: fiol, irländsk tvärflöjt, whistle, irländsk säckpipa och concertina eller dragspel. Det är också vanligt med stålsträngad gitarr, bouzouki och bodhran. Så för soundets skull undanbeds ex. didgeridoo.

Kan jag använda noter?

I vanliga fall är det är inte sed att ha notblad med sig, man övar hellre hemma och lär dig melodierna utantill. MEN i och med att vi i Boden Lule irish session är ”nybörjare” och dessutom jättetrevliga är det helt OK att ha notblad med sig. Melodierna, eller ”the tunes” brukar spelas i ”set” med det menas två eller tre melodier efter varandra. Kan du inte låten i fråga så lyssna hellre och lär, än att spela fel och förstöra för de andra musikerna. Här kan du lyssna till en session och öva hemma.

Kan man få komma och lyssna?

Kan du inte spela något instrument eller är osäker på om det här är din grej är du är såklart mer än välkommen att bara komma dit och lyssna. Sätt dig då bredvid och försök att inte överrösta musiken. Är vi ute i Ubbyn bjuds det på kaffe och kaka. Hoppas vi ses.

 

Speak Your Mind